What's new ? ;)

06 January 2015

Holidays In PERMATApintar [part 3]

Aina Sofea | 10:49 AM | 7Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Sungguh tak sangka entry part 2 telah menyinggung perasaan orang . Memang rasa down sangat . Rasa macam taknak blogging lagi :'( Aku taknak sakitkan hati sapa-2 lagi ...
Tapi , this is my blog , my diary . My memory . So , sebelum aku start , minta maaf kepada semua kalau entry kali ni menyinggung hati kalian . Kalau ada ayat yang ke arah kasar / sindir , sila baca dengan nada gurau . Memang saya takde niat langsung nak rendahkan siapa-siapa .

Ok , whatever . Life must go on . So , harini , saya nak cerita tentang rutin harian sepanjang PPCS :D
*p/s: masa yang diberi tak semestinya tepat*

4.20 pagi (sama setiap hari)
Sejak hari pertama lagi , kami tiga orang (roommates) bersepakat untuk bangun pukul 4.20 supaya takperlu beratur untuk mandi . Masa yang ditetapkan untuk bangun sebenarnya adalah pukul 5.00 . So , kami buat andaian bahawa masa itulah yang akan orang lain ikut . Dan kami perlu bangun lebih awal . Hari pertama , Fatin bangun awal . Dia yang kejutkan kami dua orang . Ok , berjaya . Tapi hari seterusnya , dia dah keluar . Jadi , aku set alarm kat phone untuk menggantikan tugas Fatin (apakah?) . Dan alarm tone memang aku pasang sekuat-kuatnya . Bagi bingit telinga . Hohoo . Awal-awal tu okey je . Lama-lama , my roommate , Aqilah complain . OK , sayang . Ubah alarm tone , turunkan volume . Heheee . Tapi bukan setiap hari berjaya bangun seawal ni . Paling lambat , pernah bangun pukul 5.30 .

5.00 pagi (sama setiap hari)
Biasanya time ni Aqilah boleh tidur semula selepas siap bersiap (apakah?) . But not for me . Aku kena bersiap lamaa sikit sebab aku perlu gosok tudung bawal , lipat , pakai dan ia mengambil masa yang lama berbanding Aqilah yang cuma perlu menyarungkan tudung instant . hohoooo

5.50 pagi (sama setiap hari)
Selesai bersiap dan turun ke bawah untuk berhimpun sebelum menuju ke surau untuk solat Subuh.
Biasanya , pukul 6 lebih , berjalan ke surau . Dah sampai , sarung telekung pergi ke saf . Tapi biasanya kami tak buat macam tu . Pergi sana , rilek-rilek dulu . Dah iqamat barulah terhegeh-hegeh ke saf . Hampir setiap waktu kitorang buat macam tu . Hehe

6.30 pagi (sama setiap hari)
Ok , waktu ni barulah siap sembahyang . Memang lamaa . Bagi bebudak sesi 1 macam budak EM , kami dah boleh ke dewan makan untuk sarapan . Budak sesi 2 , kena tunggu dan baca Yaasin .

7.15 pagi (hari Isnin-Jumaat)
Kami akan ada meeting kejap dalam course . Biasanya waktu ni kitorang akan main atau bincang tentang sorakan . Main ? Yeahh !! Antara game-game yang dimainkan adalah : Silent killer (we were addict to this game) , TOD (Truth or dare) & macam-macam lagi (ok , seriously aku tak ingat -.-")

7.15 pagi (hari minggu)
Rasanya time ni semua akan berkumpul kat dewan serbaguna kot . Ohmy , I forgot ! Apapun , lepas tu kitorang akan buat aktiviti hari minggu yang telahpun disediakan oleh RA .

7.45 pagi (hari Isnin-Jumaat)
Perhimpunan ! Tak ada ucapan panjang berjelaaaaaaaaaaaa macam kat sekolah . Yang ada adalah perang sorakan ! Time nilah nak dengar sorakan-sorakan bagi setiap course . (yang bestnya adalah sesi perli-memerli . hohooo)

8.00 pagi (hari Isnin-Jumaat)
Ke kelas masing-masing . Aku masuk kelas EM1 . Belajar bersama instructor. Tapi bukan 100% masa digunakan untuk belajar . Memang akan stop sekejap-sekejap untuk MAIN!!! Horee ! (kami budak , memang main je tahu) . Polar bear ! Huahuahuaaa . Mangsa utama dalam game ni adalah Nana ! Memang kitorang selalu buli dia habis-habisan dalam game tu . Bila dia jadi mafia , kami tuduh dia . Jadi orang kampung , kami bunuh dia . Jadi doktor , kami bunuh / tuduh dia . Muahahahaha . Ok , memang best buli dia sebab dia melayan ~~~ Hohohoo . so kejam :v

presentation :D

what the ?

bersama tetamu :)

Err -.-"

Sarah , comelnye awak gelak :3

8.00 pagi (hari minggu)
Bermula aktiviti .
Minggu 1 : Sabtu (Explore Race)
Tentang permainan tradisional . Bergerak dari satu station ke station yang lain . Setiap station ada satu permainan . Senang , main je . EM1 lawan dengan RC1 . Tapi kitorang tak berjaya main semua permainan sebab terkandas di satu permainan sebab hujan (faham tak?) . Bagi aku , aktiviti ni enjoyable sebab aku tak habis-habis usik Aqilah dengan secret admirer dia dari RC1 . huahuahuahua . Tapi sian dia . Dia kata tak best aktiviti ni sebab ada budak tu . K fine :3


Minggu 1 : Ahad (Clinic Skill)
Kali ni best sebab gabung EM1 & EM2 . So tak perlu campur ngan course lain . Banyak skill yang diajar . Dan paling tak disangka-sangka , kena lipat & gosok baju . Sounds easy right ? Ok , memang banyak benda yang diajar , aku baru tahu . Kuno sungguh diriku ini .

ikat necktie

deco cake ! paling best sebab boleh makan :P

Sherra ?

Boys punya kerja . Tah pape

Cantik kan ? Ofcourse la , not my kerja -_-

Minggu 2 : Sabtu (Sukaneka)
Yeayyy ! Best sebab EM1 menang lawan ngan RC2 !! hahahaa . Yang paling takleh blah time main tepung . Yang kena ambik cekelat dalam tepung tu .. Tapi aku main pelik sikit . Dengan tepung sekali masuk mulut :P hahaha

Minggu 2 : Ahad (Outing)
Aku keluar dengan dua orang mak sedara aku ke iOi City Mall . Berjaya membolot sebuah beg . Huahuahuaa

11.00 pagi (hari Isnin-Khamis)
Minum pagi luar kelas . Sebab memang kami dah sepakat menetapkan syarat takleh makan dalam kelas . (tapi kekadang langgar juga syarat ni >.<) Selepas tu , masuk kelas semula belajaqqqq.

12.00 tengahhari (sama setiap hari kecuali Jumaat)
Turun ke dewan makan untuk makan tengahhari

12.30 tengahhari (sama setiap hari kecuali Jumaat)
Pergi ambil wudhu'

12.50 tengahhari (sama setiap hari kecuali Jumaat)
Pergi surau untuk Solat Zuhur

2.00 tengahhari (hari Isnin-Jumaat)
Masuk kelas semula sampai pukul 4.00 petang

2.00 tengahhari (hari minggu)
Semua aktiviti dah habis . Time for rest . Tapi , untuk hari Sabtu minggu pertama , kami buat meeting dalam bilik 39 . Bebudak EM je . Sesi pembongkaran rahsia . Bagitau crush . Tapi sedihnya bila sikit je yang bagitau . Masih ada yang berahsia . Ok fine . Meeting berakhir dengan pergaduhan antara dua kakak kitorang (eh ?) iaitu Sherra & Sufina . Selesai meeting , semua balik bilik masing-masing dan buat kerja masing-masing . Aku ? Bumm ! Tidoqqq!! haha

4.00 petang (hari Isnin-Jumaat)
Diberi masa sekejap untuk naik ke bilik dan bersiap untuk riadah & solat Asar

4.30 petang (sama setiap hari)
Solat Asar

5.00 petang (hari Isnin-Jumaat)
Riadah . Actually , jarang keluar peluh . Selalunya main biasa-biasa je . Tapi yang bestnya bila main Bola beracun (game ni dianggap kiddish di sekolah >.<) ataupun pergi padang . Boleh round padang ! Tapi sedihnya aku tak berapa bertenanga . Aku cuma berjaya pusing 3 kali . sobsob ..

6.00 petang (sama setiap hari)
Ke dewan makan untuk makan malam

6.30 petang (sama setiap hari)
Mandi . Terpaksa beratur jugak . sobsob . Bersiap untuk solat Maghrib

6.50 petang (sama setiap hari)
Turun dan menuju ke surau untuk solat Maghrib

7.30 malam (sama setiap hari)
Dah settle solat Maghrib , ada pengisian bersama ustaz sementara menunggu waktu Isya'.
Ada : Baca surah (apa entah aku tak ingat -.-") , pertandingan Azan , Hafazan , Ustazah pilihan (muslimah sahaja) , Dai'e cilik and bla bla bla . Sorry tak ingat semua .

8.20 malam (sama setiap hari)
Solat Isya'

9.00 malam (sama setiap hari)
Selesai solat & tazkirah. Hari Isnin-Jumaat :- keluar untuk aktiviti bersama RA
                                        Hari minggu :- biasanya ada tengok movie kat dewan serbaguna / tengok                                               bola kat dewan makan (yang ni selalunya aku skip . terus naik bilik :P)

10.30 malam (sama setiap hari)
"Light off ! Light off !" jerit Kak RA . Masa untuk tidoqq . (dengar cerita ada budak yang tidoq lambat sebab main phone . Ok fine . Aku tak alami masalah tu sebab aku pakai nokia :3)

Lokasi : Dalam bas (lawatan)
ehem , ehem






~Farewell ~
Goodbye , guys :')